Nokkospiirakkaa ja tuorejuustoa

(4–6 annosta)

nokkostäyte

1 litra nokkosen lehtiä
1 keltasipuli, kuorittu ja pilkottu pieneksi
3 rkl rypsiöljyä
1 dl maitoa
1 dl kermaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
(raastettua sitruunan kuorta ja jauhettua fenkolinsiementä)

taikinamuru

1 dl spelttikakkujauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 dl vettä
2 rkl öljyä

tuorejuusto

5 dl kevytmaitoa
2,5 dl paksua rasvaista maustamatonta jogurttia tai piimää
1 tl suolaa
3 rkl omenaviinietikkaa

Pese nokkosen lehdet ja ryöppää niitä 15–20 sekuntia kiehuvassa vedessä. Siirrä nokkoset kylmään veteen ja purista ne kuivaksi. Hienonna nokkoset veitsellä. Kuullota sipuli öljyssä ja juuri  kun se alkaa ottaa väriä, lisää nokkoset. Lisää kasariin myös maito ja kerma. Kuumenna. Riko munat kulhoon, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada päälle kuuma neste nokkosineen. Mausta tässä vaiheessa sitruunan kuorella ja fenkolinsiemenillä jos haluat. Kaada voideltuun vuokaan ja hyydytä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes seos on hyytynyt. Jäähdytä jääkaapissa parin tunnin ajan kelmu päällä.

Sekoita taikinamurun ainekset, levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200- asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jäähdytä, murskaa ja levitä piiraan pinnalle.

Mittaa kaikki tuorejuuston ainekset kattilaan ja lämmitä pikkuhiljaa keskilämmöllä koko ajan sekoittaen niin kauan, että massasta erottuu juusto ja ympäröivä neste muuttuu läpikuultavammaksi. Ota kattila pois liedeltä ja anna  vetäytyä noin 5 minuuttia. Siivilöi massa tiukan siivilän läpi pikkuhiljaa ja kerää juusto siivilästä. Heran voit käyttää esim. leipätaikinaan. Tarjoa nokkospiiras tuorejuuston kera.

Screen Shot 2016-06-23 at 13.01.50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.