Spelttipullat

5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
1 ½ tl kristallisuolaa
1 ½ dl sokeria (esim. täysruokosokeria)
1 rkl jauhettua kardemummaa
(1 muna)
noin 12 dl Spelt puolikarkeita jauhoja
150 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maidon joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja halutessasi muna. Sekoita joukkoon noin kolmannes jauhoista ja vatkaa hetki vellimäistä seosta. Lisää jauhoja koko ajan alustaen. Lisää pehmeä voi taikinaan ennen viimeistä jauhoerää. Alusta taikinaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
Kohota taikinaa noin 30 minuuttia kunnes taikina on noin kaksinkertainen.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pullia ja laita ne pellille leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Kohota pullia noin 20-30 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle esim. mantelirouhetta tai painele sormella kolo pullan keskelle ja laita koloon voinokare ja sokeria. Paista pullat 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 10-12 minuuttia.

One thought on “Spelttipullat

  1. Hei, leivoin ensimmäisen kerran spelttipullia. Käytin leivonnassa puolet spelt puolikarkeita jauhoja ja puolet spelt pullajauhoja. Pullista tuli kyllä taivaallisen makuiset, jotenkin samanmakuisia kuin ennen vanhaan äitini leipoessa pullaa noin 60 vuotta sitten. Lieko silloin vehnäjauhot olleet parempaa kuin nykyisin. Pullat kohosivat hyvin uunissa, mutta jostain syystä uunista otettua laskeutuivat kyllä enemmän kuin normaali vehnäjauhoilla leivottaessa. Pitäisikö huomioida jotain vielä erikseen speltillä leivottaessa. Muuten täytyy sanoa, että speltti jää pysyväksi leivontaani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.